Sunday, 27 March 2016

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 1

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 1
1. Which is different from others?
(a) YAZ (b) DFE
(c) HJI (d) LKN
Answer: (d)

2. Find out the odd one:
(a)108 (b) 85
(c) 153 (d) 204
Answer: (a)

3. A man starts from a point, walks 2 kms towards north, turns towards his right and walks 2 kms, turns right again and walks. What is the direction now he is facing?
(a)South (b) East
(c) North (d) West
Answer: (a)

4. A man sells an article at 10% loss. If he had sold it at Rs.10 more, he would have gained 10%. The cost price of the article is:
(a) Rs.100 (b) Rs.55
(c) Rs.50 (d) Rs.110
Answer: (c)

2. A man buys an article for Rs.80 and marksit as Rs.140. Then he allows a discount of 40%. What is the loss or gain percent?
(a)12% gain (b) 10% loss
(c) 12% loss (d)  10% gain
Answer: (b)

6. The least four digit number which is a perfect square is:
(a)1000 (b) 1076
(c) 1024 (d) None of these
Answer: (c)

7. Mountain: Hill :: Tree:?
(a)Forest (b) Shrub
(c) Leaf (d) Ground
Answer: (b)

8. The market price of watch is Rs. 800.  A shopkeeper gives two successive discounts and sells the watch at Rs.612 . If the first discount is 10%, then the second discount is:
(a)12% (b) 20%
(c) 10% (d)  15%
Answer: (d)

9. Which one is different from others?
(a) Foreword (b) Index
(c) Text (d) Preface
Answer: (c)

10. 4.036 divided by 0.04 gives:
(a)100.9 (b) 10.9
(c) 10.09 (d) 1.009
Answer: (a)

11. Select the meaningful order: 1.Doctor 2. Fever 3.Prescribe 4.Diagnose 5.Medicine
(a)2,1,3,4,5 (b) 1,4,3,2,5
(c) 2,4,3,5,1 (d) 2,1,4,3,5
Answer: (d)

12. The ratio of cost price and selling price is 4:5. The profit percent is:
(a)10% (b) 25%
(c) 20% (d)  30%
Answer: (b)

13. CAT,FDW,IGZ,?
(a)KTC (b) KJA
(c) LJC (d) LHD
Answer: (c)

14. 52% of students from a college participated in a survey.  What is the respective ratio between the number of  students who did not participate in the survey to the number of students who participated?
(a)12:13 (b) 11:13
(c) 12:17 (d) Cannot be determined
Answer: (a)

15. 1,2,4,3,9,4,16,5,?,?
(a)6,22 (b) 21,9
(c) 30,8 (d) 25,6
Answer: (d)
<Continue...>

No comments:

Post a Comment